Sunday, May 3, 2015

Pivo od kanalizacione vode


Pretvaranje vode iz kanalizacije u kvalitetno craft pivo zvuči kao eksperiment koji su izvodili srednjevekovni hipster-alhemičari. Ali desetak craft pivara iz Oregona je odlučilo da napravi svoju liniju piva koje kao vodu koriste kanalizacioni otpad koji će prethodno fitrirati i očistiti kompanija “Clean Water Services”.


Koliko god proizvod odvratno zvučao, već su uložena ozbiljna sredstva kako bi cio projekat uspio. Naime, ova kompanija koja se bavi preradom otpadnih voda je sebi postavila cilj da kanalizacionu vodu prečisti i učini pitkom, ali se tu ne zaustavlja, nego želi da krajnji proizvod bude vrhunsko craft pivo!

Smisao svega je da dokažemo da skoro svaka voda može da se iznova koristi”, kaže pivar iz Portlanda, Jeremie Landers koji planira da u okviru projekta “Pure Water Brew Challenge” napravi dvije različite vrste piva. “U ovom slučaju, voda koju ćemo koristiti je neuporedivo čistija nego ona iz slavine. Nevjerovatno je do koje je mjere pročiste. Svakome ko nam se bude smijao će biti krivo kada konačno bude probao ovo pivo!”. Nama je već krivo, pa ćemo se držati provjerenog konjskog piva…

(SvetPiva.rs)

No comments:

Post a Comment