Sunday, April 26, 2015

Najgori posao u Indiji: Za 5 eura dnevno bez zastitnog odijela "rone" po kanalizaciji

OVO je vjerojatno najgori posao u Indiji. Muškarci bez zaštitnih odijela za oko 5 eura na dan čiste kanalizaciju u Nju Delhiju.

Jedan od čistača, 43-godišnji Devi Lal, je kazao da dobiju samo bocu jakog alkoholnog pića kako bi im se "otupila" osjećanja prije nego počnu sa odvratnim poslom, piše Daily Mail.

70 posto čistača kanalizacije umire na poslu

Skandalozno je da im grad ne želi kupiti zaštitu odjeću pa Devi i njegove kolege moraju sate u prljavoj vodi provesti samo u donjem rublju. Stravična statistika pokazuje da gotovo 70 posto Devijevih kolega umire na poslu, a u posljednjih šest mjeseci je život izgubio 61 čistač kanalizacije.

Iako je Indija ovu praksu zabranila još 1993. godine, njene agencije još uvijek koriste hiljade radnika za čišćenje kanalizacije širom države. Indija je jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, ali je siromaštvo među stanovništvom još uvijek rašireno pa je čak 42,5 posto djece pothranjeno.

Bijeda kastinskog sastava

Prema podacima UN-a, 2010. godine je oko 37,2% stanovništva Indije živjelo ispod nacionalne granice siromaštva dok ih je 68,7 posto preživljavalo sa manje od 1 eura na dan. No, iako je siromaštvo rašireno, ove sedmice je indijski premijer Manmohan Sing objavio da će njegova država potrošiti 60 miliona eura na svemirsku misiju na Mars.

Čišćenje kanalizacije pokazuje i sliku kastinskog života u Indiji gdje takve poslove mogu obavljati samo oni koji pripadaju kasti Parija. Oni obavljaju najteže, odnosno "nečiste" poslove koji uključuju fizički dodir sa krvlju, izmetom i drugim tjelesnim "nečistoćama".

(index.hr)

No comments:

Post a Comment