Monday, October 10, 2016

Voda kao sredstvo za gašenje požara


Od svih sredstava za gašenje požara, za zaštitu od požara najveći značaj i ulogu ima voda. Ona je ne samo najefikasnije sredstvo za gašenje, već skoro uvijek postoji mogućnost da se pri gašenju koristi bilo iz prirodnih izvora, bilo iz vodovodne mreže, rezervoara ili bunara.

Voda i značaj vode


Voda je najzastupljeniji sastojak našeg tijela. Sve tjelesne ćelije su natopljene vodom, i ona sačinjava 70-75% ukupne težine tijela. Njen mali nedostatak u organizmu može imati ozbiljne posljedice: gubitak više od 10% vode vas može dovesti u bolesno stanje, a više od 20% može izazvati tragične posljedice. Bez hrane se može preživjeti i nekoliko nedjelja, ali bez vode tek nekoliko dana.

Značaj vode u organizmu sportiste


Voda je jedinjenje bez kojeg se ne može zamisliti živi svijet, jer je upravo ona jedan od sinonima i predznaka života. U našem tijelu udio vode je otprilike oko 70% i ona je prisutna na različite načine i obavlja različite funkcije. Ulazi u sastav svih ćelijskih i međućelijskih tečnosti i struktura, sastav stolice, mokraće i drugih izlučevina, kao što su znoj i pljuvačka. 75% vode u organizmu troši se za termoregulaciju, a svega 25% za mehanički rad.

Voda i njen znacaj za čovjeka

Bez pitke vode nema života i ona je sve dragocenija. No zalihe pitke vode po stanovniku smanjuju se zbog rasta populacije, zagađenja i očekivanih klimatskih promjena.

Sunday, October 9, 2016

Voda je zakon



Kada ste žedni pijete pivo, limunadu, kojekakve bućkuriše iz radnje. I nikako da utolite žeđ. Pa, naravno. Ništa bez vode. Najčudesniji napitak je voda. Prednosti vode su evo baš ove: