Monday, October 10, 2016

Voda kao sredstvo za gašenje požara


Od svih sredstava za gašenje požara, za zaštitu od požara najveći značaj i ulogu ima voda. Ona je ne samo najefikasnije sredstvo za gašenje, već skoro uvijek postoji mogućnost da se pri gašenju koristi bilo iz prirodnih izvora, bilo iz vodovodne mreže, rezervoara ili bunara.

Pored ovih, voda ima i drugih prednosti, jer se pomoću nje mogu, u smješi sa drugim supstancama – ekstratima, dobiti nova sredstva za gašenje (hemijska i vazdušna pjena).

Protivpožarna tehnika za gašenje požara vodom je najstarija i veoma razvijena. Za gašenje vodom postoje raznovrsni uređaji od ručnog aparata, do velikih, stabilnih postrojenja (sprinkler i drenčer uređaji).

Opšte osobine vode

Čista voda pri 4C i 1 bar ima svoju najveću gustinu i svoju najveću težinu od 1.0 kp. Pri zagrijevanju preko 4C ona se širi a ako se ohladi ispod 0C voda prelazi iz tečnog u čvrsto stanje.

Pri smrzavanju voda se širi za 1/11 svoje zapremine. Kada se zagreva preko 100C pri pritisku od 1 bara, ona prelazi iz tečnog u gasovito stanje. Temperatura isparavanja – ključanja povećava se i opada sa pritiskom vazduha.

Način djelovanja vode pri gašenju

Vodu pri gašenju ubacujemo u žarište i prekrivamo goreću površinu. Tom prilikom se vrši rashlađivanje gorive materije, odnosno odvođenje toplote, a kad se snizi temperatura gorive materije ispod tačke paljenja prestaje dalji proces gorenja.

Tom prilikom voda prelazi iz tečnog u gasovito stanje, prekriva gorivu materiju i spriječava potpuno ili djelimično prodor kiseonika iz vazduha, vrši zagušivanje čime prestaje dalje gorenje.

Specifična toplota vode

Specifična toplota vode je količina toplote koja je potrebna da se 1 kg vode zagrije za 1 stepen od 14.5 – 15.5C. Jedinica za specifičnu toplotu je K-džul po kilogramu i stepenu kelvinovom KJ/Kg.K.

Od svih poznatih materija, voda ima najveću specifičnu toplotu. Zbog te svoje osobine ona može da primi veliku količinu toplote pa je veoma pogodna kao sredstvo za gašenje požara.

Toplota isparavanja vode

Rashlađujući efekat vode pri gašenju požara zasniva se na sposobnosti vode da oduzima zagrijanom tijelu toplotu. Toplota potrebna da 1 litar vode pređe u paru, na temperaturi od 100C je 2.26MJ i zove se toplota isparavanja.

Prelaz vode u paru vrši se na stalnoj temeperaturi od 100C a to znači da će voda imati stalnu temperaturu od 100C, sve dok se i posljednji djelić ne ispari.

Način djelovanja vodene pare pri gašenju požara

Potpunim isparavanjem 1 litra vode, obrazuje se oko 1700 litara vodene pare, koja prekriva gorući predmet u vidu parnog pokrivača i smanjuje strujanje vazduha, a time i pristup kiseoniku, te na taj način postiže dopunski efekat ugušenja.

Toplota koja je potrebna da voda pređe u paru oduzima se od materije koja gori, odnosno od toplote požara – žara i tako smanjuje temperatura. Voda se koristi iz prirodnih izvora kao što su rijeke, jezera, mora ili okeani, zatim hidrantske i vodovodne mreže, kao i iz vatrogasnih vozila i bazena.

ZastitaOdPozara.org

No comments:

Post a Comment