Thursday, July 28, 2016

ZAPAMTITE: Kad je napolju vruće - pije se mlako!



Hladna voda usporava hidrataciju organizma, pa je po vrućinama najbolje piti napitke sobne temperature jer ih organizam brže apsorbuje.

Koliko vode je potrebno dnevno piti tokom ljetnih vrućina?



Voda nam je baš potrebna za normalana život. A kada nastupenljetne vrućine i visoke temperature, potrebno je vode uzimati više nego inače. Ljekari i stručnjaci tokom ljeta upozoravaju da se držimo hlada, ne izlazimo od 10 do 17 sati, te da pijemo puno tekućine.

Koliko vode treba popiti nakon treninga?



Sigurno ste se susreli sa danima tokom kojih zaboravljate popiti čak i jednu čašu vode. Proći će sati i sati dok ne shvatite da niste tijelu osigurali ono što mu je najpotrebnije i neophodno za pravilno funkcionisanje.

Svakog jutra treba popiti 600 ml vode


Japanski naučnici tvrde da ujutro na prazan želudac treba popiti 600 mililitara vode, jer će ona pročistiti želudac, ali i smanjiti rizik razvoja niza bolesti.

Da li je zdravo piti puno vode?


Voda smanjuje mogućnost infekcije urinarnog trakta, doprinosi poboljšanju tena, pomaže pri mršavljenju, smanjuje glavobolje i umor, eliminiše zatvor i poboljšava koncentraciju. Sve su to tvrdnje za koje ne postoje naučni dokazi pa ljekari upozoravaju da je na djelu kampanja proizvođača flaširane vode.

Thursday, July 21, 2016

Prednosti konzumiranja vode ujutru


Svi znamo koliko je voda zdrava za naš organizam i koliko nam stručnjaci savjetuju da je pijemo najmanje 2 l dnevno, ali se mnogo manje spominje zašto treba da je pijemo baš ujutru. Mi vam danas predstavljamo upravo prednosti pijenja vode u jutarnjim časovima:

Tuesday, July 19, 2016

Je li bolje tuširati se toplom ili hladnom vodom?


Tuširanje je nešto što ljeti radimo svaki dan (ili bi barem trebalo), često i više puta. Neko više voli da ličnu higijenu održava vrućom, a neko ledeno hladnom vodom. Evo koje su prednosti oba ova izbora.

Koje su prednosti ako pijete samo vodu 30 dana


Kao što znamo svakoj našoj ćeliji i tkivu potrebno je mnogo vode da bi funkcionisalo. Voda predstavlja vrstu terapije za naš organizam tokom cijelog života. Zato ne zanemarujte njenu važnost i uvijek imajte flašicu pored sebe.

Voda poboljšava moždane sposobnosti


Britanska studija ispitivala je uticaj unosa vode na reakcije mozga putem dva testa - Intra-Extra Dimensional Set Shift (IED) i Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB), na osnovu kojih se procjenjivala žeđ i raspoloženje 34 ispitanika uzrasta 29 godina i starijih.

Monday, July 11, 2016

Evo kako se vrši distribucija vode po naseljima


Pumpna stanica se nalazi na izvorištu i usisava vodu, a voda se sa pumpne stanice prosljeđuje u rezervoar.

Voda sa rezervoara ide prema naseljima slobodnim padom.