Thursday, July 28, 2016

Koliko vode je potrebno dnevno piti tokom ljetnih vrućina?



Voda nam je baš potrebna za normalana život. A kada nastupenljetne vrućine i visoke temperature, potrebno je vode uzimati više nego inače. Ljekari i stručnjaci tokom ljeta upozoravaju da se držimo hlada, ne izlazimo od 10 do 17 sati, te da pijemo puno tekućine.

Vode je u našem organizmu oko 70% tjelesne mase i glavni je sastojak nas samih. Ovisimo o vodi, a neuzimanje vode uzrokuje dehidraciju, što može u ekstremnim slučajevima dovesti do smrti.

Ljeti je zbog visokih temperatura i pojačanog kretanja izlučivanje vode jače pa je potrebno uzimati je više. Često se spominje količina od jedne i po litre vode, odnosno oko 8 čaša, pa čak do 3 litre.

No optimalna količina vode potrebna tijelu može se izračunati preko jednostavne formule. Masu u kilogramima pomnožite sa 0,3 dl. To će dati optimalnu količinu vode. Na primjer, osoba sa 80 kilograma treba dnevno piti 2,4 litre vode, prenosi kakolijeciti.com.

Preporučuje se da se voda pije polako i u manjim količinama, ali češće tokom dana. Nadomjestku vode u tijelu doprinosi i voće bogato vodom, poput sezonskog, kao što je lubenica.

No comments:

Post a Comment