Thursday, July 28, 2016

Koliko vode treba popiti nakon treninga?



Sigurno ste se susreli sa danima tokom kojih zaboravljate popiti čak i jednu čašu vode. Proći će sati i sati dok ne shvatite da niste tijelu osigurali ono što mu je najpotrebnije i neophodno za pravilno funkcionisanje.

Svima se može dogoditi da zaborave tokom dana piti vodu, to nije ništa previše strašno, ali bi moglo biti ako vodu zaboravljate piti čak i nakon treninga, naročito treninga visokog intenziteta.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da je sposobnost tijela da reguliše srčani ritam puno slabija nakon intenzivnog treninga, što može da poveća rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, čak i ako ste potpuno zdravi.

Istraživanje naučnika iz Brazila je pokazalo da će srce da vrati svoj uobičajeni ritam rada puno brže ako tijelu obezbjedite adekvatnu količinu vode nakon treninga. Tako će srce puno lakše pumpa krv i smanjićete rizik od nastanka niza komplikacija.

Tokom treninga visokog intenziteta, tijelo izgubi 1-4% od vode iz tijela po jednom satu. Ta tečnost dolazi iz unutrašnjosti ćelija i krvne plazme. Kako se više znojite, tako se volumen plazme počinje smanjivati. Srce počinje tada brže raditi. Prosjek ubrzanja je 3 do 6 otkucaja u minutu.

Kako biste znali koliko tačno vode biste trebali popiti nakon treninga, stručnjaci savjetuju da se izvažete netom prije i poslije treninga, bez da pijete vodu između mjerenja. Htjećete popiti 150% više od izgubljene tjelesne težine. Tih 50% više je potrebno popiti jer ćete višak osloboditi putem mokraće. Stoga, ako nakon treninga težite 0.5 kilograma manje, trebaćete popiti oko 3 čaše vode.

centarzdravlja.rs

No comments:

Post a Comment