Thursday, August 25, 2016

Da li je dobro piti vodu koja je prenoćila u čaši


Koliko je važan redovan unos vode u organizam pokazuju brojna istraživanja.

Vodu treba unositi često, ali u manjim količinama. Nutricionisti preporučuju da pijete 1,5 – 2l vode dnevno. Nemojte čekati da dehidrirate, jer dehidracija može da rezultira ozbiljnim zdrastvenim problemima, već svakokodnevno unosite dovoljnu količinu vode u organizam.

No, jeste li primjetili da voda koja je nekoliko sati stajala u čaši ima čudan ukus? Da li to znači da se pokvarila ili je možda nešto drugo u pitanju?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine te ju je lakše zagaditi mikrobima. Za neobičan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena vazduhu upila je malo ugljendioksida, a djelić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu. To znači da je promjenila svoj hemijski sastav i zbog toga je promjenila ukus.

Osim toga, voda koja je stajala u čaši nekoliko sati bila je izložena i bakterijama, te je u njoj završila i određena količina prašine. To ne znači da se pokvarila, ali ipak je bolje sipati svježu vodu nego onu koja je ustajala.

RadioSarajevo.ba


No comments:

Post a Comment