Friday, September 30, 2016

Osnovne karakteristike vode


Voda je sastavljena od kiseonika i vodonika.
Voda se nalazi se u neprestanom kruženju. Isparavanjem odlazi u atmosferu, tamo se kondenzuje u oblake i pada u obliku kiše ili snijega na zemlju, odakle putem površinskih ili podzemnih voda dolazi ponovo u rijeke, jezera, mora ili okeane, a drugi dio koriste biljke i životinje. Preko njih voda ponovo ulazi u proces prirode, a jedan dio ostaje u zemljištu.

Voda se nalazi u atmosferi, hidrosferi i litosferi.

Voda je regulator toplote na Zemlji. Morske struje vrše vrlo važnu ulogu u izjednačavanju temperaturnih razlika između ekvatora i polarnih krajeva. Voda na Zemlji, tačnije njen geografski razmještaj zavisi od prenosa vodene pare u atmosferi.

Voda učestvuje u procesima isparavanja, kondenzacije, smrzavanja... Ona mijenja agregatna stanja i na taj način troše se ili oslobađaju znatne količine skrivene energije potrebne za ostale atmosferske procese koji su odlučujući za život.

Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića. Potrebe za vodom odraslog čovjeka iznose od 1,5.

Bez hrane čovjek može izdržati mnogo duže nego bez vode. Ona sačinjava oko 70% naše tjelesne težine, a gubimo je jako brzo i jako često. Ukoliko se ovaj gubitak ne nadoknađuje dolazi do dehidracije, isušivanja kože, naglog gubljenja tjelesne težine i u krajnjem stadijumu, smrti. Ona ili pokreće razvoj ili ograničava progres svake zajednice – od porodice do civilizacije.

naukica.wordpress.com

No comments:

Post a Comment