Monday, July 10, 2017

Značaj vode za vaše zdravlje


Zvuči tako jednostavno. H20 - dva atoma vodonika i jedan atom kiseonika. Ova supstanca takođe poznata kao voda, jedan je od najbitnijih elemenata za Vaše zdravlje i toliko je važna da Vaše tijelo zahvaljujući vodi ima specifičan sistem upravljanja sa ciljem da spriječi dehidrataciju i obezbjedi svoj opstanak. Voda može biti prisutna svuda, ali to ne uzmajte zdravo za gotovo.
Voda čini više od dvije trećine težine ljudskog tijela i bez vode možemo umrijeti za nekoliko dana. Ljudski mozak se sastoji od 95% vode, krv čini 82% vode, a pluća se sastoje od 90% vode. Pad u vodosnabdevanju našeg tijela od samo 2% može izazvati znake dehidratacije: kratkoročni gubitak pamćenja, problem sa osnovama matematike i otežano fokusiranje na pojedine predmete, kao što je gledanje u kompjuterski ekran. (Da li imate problema sa čitanjem ovog teksta? Popijte vodu!) Blaga dehidratacija je takođe jedan od najčešćih uzroka umora tokom dana. Procenjeno je da 75% Amerikanaca ima blagu, hroničnu dehidrataciju. Ovo je prilično zastrašujuća statistika za razvijene zemlje, kao što su SAD, gdje je voda uvijek dostupna preko slavine ili flaširane vode.

Voda je važna za mehaniku ljudskog tijela. Tijelo ne može da funkcioniše bez nje, kao što automobil ne može da se pokrene bez gasa ili nafte. U stvari, funkcionisanje svih ćelija i organa koji čine našu cjelokupnu anatomiju i fiziologiju zavisi od vode.

Voda služi kao “mazivo”


Voda služi kao “mazivo” za varenje u gotovo svim tjelesnim procesima. Voda u našoj pljuvački pomaže da olakša žvakanje i gutanje, obezbjeđujući da hrana lako sklizne niz jednjak. Voda takođe “podmazuje” naše zglobove i hrskavice i omogućava im nesmetano kretanje. Kada tijelo dehidrira, voda se povlači iz zglobova. Manje “podmazivanja” znači veće trenje koje izaziva bol u koljenima i leđima, što potencijalno dovodi do povreda i artritisa. Čak i našim očnim jabučicama treba puno “podmazivanja” vodom da bi dobro funkcionisale i ostale zdrave i očuvane.

Voda reguliše tjelesnu temperaturu


Naše tijelo može da kontroliše prekomjerno zagrijevanje putem znoja iz znojnih žljezda u koži i isparavanjem koje proizvodi efekat hlađenja. Krv se takođe usmjerava u oblasti bliže površini kože, gdje se hladi, a zatim vraća u unutrašnjost tijela. Konverzijom u hladnom okruženju, koža održava pravilnu tjelesnu temperaturu skretanjem krvi daleko od spoljašnje površine i time obezbjeđuie uštedu toplote u tijelu. Kretanjem vode u okviru naših organskih sistema, takođe se kreće vitalna krvna plazma koja je 92% sačinjena od vode. Ukoliko znamo da sve proteinske forme nastaju u krvi kroz koju vodonik prolazi određenom koncentracijom jona (što se mjeri pH vrednostima) i da krv nastoji da održava ovakvu koncentraciju (neutralna pH vrijednost), jasno je da svaki toksin koji preko krvne plazme uđe u organizam u bilo koje tkivo, ovaj balans u koncentraciji hemijskih rastvora može da poremeti.

Voda uklanja štetne otrove iz tijela


Voda pomaže našem tijelu da ukloni otrove na mnogo različitih načina. Voda čisti otrove i otpad iz tijela kroz mokrenje i znojenje. Voda pomaže da se smanji opstipacija (zatvor) i pomaže crijevima koja obezbjeđuju da se otpad uklanja brzo i redovno prije nego što postane otrovan u tijelu. Gomilanje ovog otpada se može javiti u tijelu, ako dehidratacija postane redovna pojava, a to može izazvati glavobolje, toksičnost i bolest. Pijenjem dovoljne količine vode, takođe će se smanjiti opterećenje na bubrezima i jetri.

Voda transportuje hranljive materije od vitalnog značaja za ljudsko tijelo


Krv čini oko 92% vode i transportuje hranljive materije i kiseonik kroz tijelo. Hranljive materije iz hrane koju jedemo u našem probavnom sistemu postaju rastvorljive u vodi. Voda omogućava da ove hranljive materije prođu kroz kapilare unutar crevnih zidova u krvi i krvotoku gdje se vrijedne hranljive materije i kiseonik distribuiraju po cijelom tijelu do svih ćelija i organa. Pored dnevnog održavanja i očuvanja našeg tijela, voda takođe igra ključnu ulogu u prevenciji bolesti. Ispijanje osam čaša vode dnevno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 45%, raka mokraćne bešike za 50%, a potencijalno može čak smanjiti rizik od raka dojke. Ovo je samo nekoliko primjera! Na našem sajtu možete pročitati detaljnije o tome kako voda može da pomogne u prevenciji i lečenju mnogih vrsta bolesti i poremećaja koji negativno utiču na naše tijelo.

Pijte vodu za Vaše zdravlje


Pošto je voda tako važna komponenta naše fiziologije, vrlo značajno je da i kvalitet vode bude podjednako važan kao i kvantitet. Dakle, Vaša voda za piće treba uvijek da bude čista i bez zagađenja kako bi se obezbjedilo Vaše dobro zdravlje. Zapamtite takođe, da nikada nije kasno da poboljšate Vaše zdravlje uz pomoć redovnog vježbanja, uravnotežene ishrane i pozitivnog pogleda na život. Ljudsko tijelo je vrlo otporno i ako ga tretirate dobro, bićete iznenađeni njegovom prirodnom sposobnošću da se izliječi. Darujemo Vam Nobel vodu za Vaše zdravlje i postizanje Vaših ciljeva. Mi znamo da to možete!

nobel.rs

No comments:

Post a Comment