Thursday, April 2, 2015

Kako umanjiti račun za vodu...



Da li ste znali da bacamo stotine, a možda i hiljade eura na vodu koju uopšte ne koristimo?
Niko od nas naravno ne voli da gubi teško zarađeni novac, pa makar to bilo i 10, 20, 50 eura, za koje se nekad desi da ispadnu iz novčanika, a mogli smo ih upotrijebiti za nešto korisnije.

Iz tog razloga, odlučili smo da Vam damo nekoliko sajveta kako i koliko možete da uštedite samo na računu za vodu.

Ubjedljivo najlakši i najbrži način da sačuvaš novac na računu za vodu jeste zamjenom filtera za slavinu.

Konkretno, ovom malom izmjenom prosječno domaćinstvo može da sačuva između 10% do čak 50% ukupne potrošnje vode.

I da istovremeno sasječe iznos računa za vodu na pola.

Naime, prosječan filter u slavini propušta veliku količinu vode - između 7 i 15 litara u minuti. A filter za slavinu, odnosno dio na vrhu slavine koji se obično može lako zavrnuti i odvrnuti, sam određuje koliko tvoja slavina propušta vodu.

Zamisli samo koliko novca svakodnevno bacaš zato što tvoja slavina prosto prosipa vodu koju uopšte ne stigneš da iskoristiš.

Novi filteri za slavinu sada imaju protok od 2 do 4 litara u minutu, odnosno i do 7 puta manji protok od standardnog filtera koji se obično stavlja u slavine.



Zamjenom starog filtera novim, koji propušta samo 2 do 4 litre vode u minutu ušteda na računu za vodu je momentalna.

A taj protok je sasvim dovoljan za prosječnu potrebu korišćenja vode iz slavine.

Voda koja prolazi kroz ovakav filter je čak i nežnija, prijatnija, mekša na dodir. Evo zašto: zbog filtera je obogaćena čistim vazduhom, tako da je pranje ruku i umivanje osjetno ugodnije.

Pri tom, filter za slavinu se zamjenjuje jednostavno. Odvrni glavu slavine, izvadi stari filter, na to mjesto stavi novi filter, i opet zavrni glavu slavine na slavinu. Cio ovaj posao traje manje od jednog minuta, i uglavnom nije potreban alat. Ponekad, ako je glava slavine jako zavrnuta, potrebno je upotrebiti kliješta za odvrtanje.

Zato, ako želiš da sačuvaš novac na računu za vodu, prva i najjednostavnija stvar koju trebaš da uradiš jeste da zamjeniš filter za slavinu na svim slavinama u svom domaćinstvu.

Ušteda novca je ogromna u odnosu na trošak za novi filter koji se praktično isplati već poslije prvog mjeseca: jedan filter u prosjeku košta samo oko 150 dinara.

Zapamti: filter koji kupiš treba da obezbjedi mali protok vode – između 2-4 litrara u minuti. Mali savjet prilikom kupovine: ponesi sa sobom vrh slavine, odnosno glavu slavine, kako bi kupljeni filter sigurno odgovarao tvojoj slavini.

5 besplatnih načina da uštediš vodu sa slavine

Kad zamjeniš filter na slavinama možeš da primjeniš još nekoliko malih, sitnih izmjena u načinu na koji koristiš vodu. I da tako još više umanjiš iznos računa. Na primjer:

- Zavrni slavinu prilikom pranja zuba, ili brijanja. Odnosno, odvrni slavinu samo kada ti je voda neposredno potrebna.

- Ako voliš da piješ hladnu vodu, napuni flašu vode i drži je u frižideru, umjesto da puštaš vodu da teče dok ne dođe hladna voda.

- Prilikom ručnog pranja sudova, napuni jednu posudu nasapunjanom vodom, i koristi tu vodu za pranje sudova... umjesto tekuće vode. Tek poslije pranja opet pusti vodu i isperi sudove. Mali savjet: poslije korišćenja sudova, odmah ih propusti kroz jedan mlaz vode, i ostavi ih potopljene. Tako se ostaci hrane neće stvrdnuti, pa ćeš i lakše i brže oprati sudove. A uštedićeš i na vodi.

- Prilikom ljuštenja voća i povrća u kuhinji, koristi posudu napunjenu vodom, a ne tekuću vodu.

- Da li voda kaplje iz neke od slavina ili cijevi? Ako voda kaplje brzinom jedne kapi u sekundi, to predstavlja trošak od oko 40-80 dinara mejsečno. Zato, popravi svaku pokvarenu slavinu.

(stotex.rs)

No comments:

Post a Comment