Sunday, April 5, 2015

Otkriveno zašto se toplija voda smrzava brže od hladne vode


Misterija koja je mučila mnoge naučnike konačno je riješena.
Mpemba efekt je prirodna pojava koja je odavno poznata u Zapadnom svijetu. Među prvima uočio ju je Aristotel (350 godina prije Hrista). On je zapisao: „činjenica da je voda prethodno ugrijana pridonosi bržem smrzavanju; tako se hladi brže. Stoga, mnogi ljudi, kada žele smrznuti toplu vodu što prije, prvo je stave na sunce..“

Tim fizičara na Tehnološkom univerzitetu Nanijang u Singapuru objavio je ono što smatraju rješenjem Mpemba efekta – fenomena bržeg smrzavanja tople vode od hladne, odnosno one na sobnoj temperaturi. Mpemba efekt dobio je ime po tanzanijskom studentu Erastu Mpembi koji je 1969. godine napisao naučni rad o tom ponašanju vode na primjeru bržeg smrzavanja tople smjese za sladoled u odnosu na rashlađenu masu.

Royal Society of Chemistry (Kraljevsko društvo za hemiju) ponudilo je hiljadu funti nagrade onome ko najbolje objasni ovaj efekt. Javilo se preko 21 hiljade naučnika, a nagradu je odnio Nikola Bregović sa Zagrebačkog univerziteta. Zaključio je da do lakšeg smrzavanja tople vode dolazi zbog stvaranja konvekcijskih struja između molekula. Konvekcija je gibanje toplije tekućine prema hladnijoj, a tim se strujanjima prenosi toplina s vode više temperature na vodu niže temperature.

Za fenomen je odgovorna i razlika u gustini vode unutar iste posude, koja ponovno zavisi o njenoj temperaturi, tvrdi Bregović, podsjećajući na svima poznatu činjenicu da je voda najgušća na temperaturi od 4 Celzijusova stepena, i ona zbog svoje gustine ostaje pri dnu, a rashlađena voda isplivava na površinu. A važna je i manje poznata činjenica da se voda ne ledi na nula stepeni, nego na hladnijim temperaturama.

Ova mala jednostavna molekula H2O začuđuje nas i intrigira svojom magijom”, dodao je Nikola.

(Ibar.ba)

No comments:

Post a Comment