Monday, October 10, 2016

Voda kao sredstvo za gašenje požara


Od svih sredstava za gašenje požara, za zaštitu od požara najveći značaj i ulogu ima voda. Ona je ne samo najefikasnije sredstvo za gašenje, već skoro uvijek postoji mogućnost da se pri gašenju koristi bilo iz prirodnih izvora, bilo iz vodovodne mreže, rezervoara ili bunara.

Voda i značaj vode


Voda je najzastupljeniji sastojak našeg tijela. Sve tjelesne ćelije su natopljene vodom, i ona sačinjava 70-75% ukupne težine tijela. Njen mali nedostatak u organizmu može imati ozbiljne posljedice: gubitak više od 10% vode vas može dovesti u bolesno stanje, a više od 20% može izazvati tragične posljedice. Bez hrane se može preživjeti i nekoliko nedjelja, ali bez vode tek nekoliko dana.

Značaj vode u organizmu sportiste


Voda je jedinjenje bez kojeg se ne može zamisliti živi svijet, jer je upravo ona jedan od sinonima i predznaka života. U našem tijelu udio vode je otprilike oko 70% i ona je prisutna na različite načine i obavlja različite funkcije. Ulazi u sastav svih ćelijskih i međućelijskih tečnosti i struktura, sastav stolice, mokraće i drugih izlučevina, kao što su znoj i pljuvačka. 75% vode u organizmu troši se za termoregulaciju, a svega 25% za mehanički rad.

Voda i njen znacaj za čovjeka

Bez pitke vode nema života i ona je sve dragocenija. No zalihe pitke vode po stanovniku smanjuju se zbog rasta populacije, zagađenja i očekivanih klimatskih promjena.

Sunday, October 9, 2016

Voda je zakon



Kada ste žedni pijete pivo, limunadu, kojekakve bućkuriše iz radnje. I nikako da utolite žeđ. Pa, naravno. Ništa bez vode. Najčudesniji napitak je voda. Prednosti vode su evo baš ove:

Friday, September 30, 2016

Šta je vodovod?


Vodovodno postrojenje je takav objekat za snabdjevanje vodom pomoću koga se voda preko cijevi ili kanala razvodi na jedno ili više izlivnih mjesta, koja nisu u neposrednoj blizini kaptaže, bunara ili površinskog vodnog toka. Postrojenje omogućuje da na svakom mjestu potrošnje u svako doba dana bude dovoljna količina vode na raspolaganju.

Zanimljivosti o vodi



Posle vazduha, voda je nešto što nam je najneophodnije, kako bi smo živjeli. Samim tim o njoj postoji mnogo zanimljivih činjenica, a ovo su neke od njih:

Sastav i fizičke i hemijske osobine vode


Voda se u prirodi nalazi u tri agregatna stanja: čvrstom (led, snijeg, inje, slana), tečnom (potoci, rijeke, jezera, mora, podzemna voda) i gasovitom (vodena para, oblaci i magla).

Osnovne karakteristike vode


Voda je sastavljena od kiseonika i vodonika.

Tuesday, September 13, 2016

Voda


Voda je hemijsko jedinjenje kiseonika i vodonika. Hemijska formula vode je H2O. Voda je supstanca bez mirisa, ukusa i boje. Temperatura mržnjenja vode je 0 °C, a temperatura ključanja je 100 °C. Čvrsto agregatno stanje se zove led, a gasovito para.

Thursday, August 25, 2016

Umjesto jutarnje KAFE ljekari preporučuju RITUAL koji poboljšava ZDRAVLJE


Većina ljudi jutro počinje šoljom tople kafe ili čaja da osvježi tijelo nakon izlaska iz kreveta, a prije prvog obroka mnogi popiju i čašu vode kako bi im organizma pravilno radio u toku dana.

Zašto je voda važna?


Voda je jedan od najvažnijih sastojaka koje unosimo u svoj organizam na dnevnoj bazi. Tokom toplog ljeta, važno je piti je u velikim količinama, ali sljedeće činjenice govore da je unos vode jako važan i tokom ostatka godine.

Da li je dobro piti vodu koja je prenoćila u čaši


Koliko je važan redovan unos vode u organizam pokazuju brojna istraživanja.

Čaša tople vode najmoćniji lijek


Zaboravite na kafu, čaj ili sok. Prvo što bi trebalo da unesete u organizam čim ustanete jeste čaša tople vode.

Thursday, July 28, 2016

ZAPAMTITE: Kad je napolju vruće - pije se mlako!



Hladna voda usporava hidrataciju organizma, pa je po vrućinama najbolje piti napitke sobne temperature jer ih organizam brže apsorbuje.

Koliko vode je potrebno dnevno piti tokom ljetnih vrućina?



Voda nam je baš potrebna za normalana život. A kada nastupenljetne vrućine i visoke temperature, potrebno je vode uzimati više nego inače. Ljekari i stručnjaci tokom ljeta upozoravaju da se držimo hlada, ne izlazimo od 10 do 17 sati, te da pijemo puno tekućine.

Koliko vode treba popiti nakon treninga?



Sigurno ste se susreli sa danima tokom kojih zaboravljate popiti čak i jednu čašu vode. Proći će sati i sati dok ne shvatite da niste tijelu osigurali ono što mu je najpotrebnije i neophodno za pravilno funkcionisanje.

Svakog jutra treba popiti 600 ml vode


Japanski naučnici tvrde da ujutro na prazan želudac treba popiti 600 mililitara vode, jer će ona pročistiti želudac, ali i smanjiti rizik razvoja niza bolesti.

Da li je zdravo piti puno vode?


Voda smanjuje mogućnost infekcije urinarnog trakta, doprinosi poboljšanju tena, pomaže pri mršavljenju, smanjuje glavobolje i umor, eliminiše zatvor i poboljšava koncentraciju. Sve su to tvrdnje za koje ne postoje naučni dokazi pa ljekari upozoravaju da je na djelu kampanja proizvođača flaširane vode.

Thursday, July 21, 2016

Prednosti konzumiranja vode ujutru


Svi znamo koliko je voda zdrava za naš organizam i koliko nam stručnjaci savjetuju da je pijemo najmanje 2 l dnevno, ali se mnogo manje spominje zašto treba da je pijemo baš ujutru. Mi vam danas predstavljamo upravo prednosti pijenja vode u jutarnjim časovima:

Tuesday, July 19, 2016

Je li bolje tuširati se toplom ili hladnom vodom?


Tuširanje je nešto što ljeti radimo svaki dan (ili bi barem trebalo), često i više puta. Neko više voli da ličnu higijenu održava vrućom, a neko ledeno hladnom vodom. Evo koje su prednosti oba ova izbora.

Koje su prednosti ako pijete samo vodu 30 dana


Kao što znamo svakoj našoj ćeliji i tkivu potrebno je mnogo vode da bi funkcionisalo. Voda predstavlja vrstu terapije za naš organizam tokom cijelog života. Zato ne zanemarujte njenu važnost i uvijek imajte flašicu pored sebe.

Voda poboljšava moždane sposobnosti


Britanska studija ispitivala je uticaj unosa vode na reakcije mozga putem dva testa - Intra-Extra Dimensional Set Shift (IED) i Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB), na osnovu kojih se procjenjivala žeđ i raspoloženje 34 ispitanika uzrasta 29 godina i starijih.

Monday, July 11, 2016

Evo kako se vrši distribucija vode po naseljima


Pumpna stanica se nalazi na izvorištu i usisava vodu, a voda se sa pumpne stanice prosljeđuje u rezervoar.

Voda sa rezervoara ide prema naseljima slobodnim padom.