Sunday, December 13, 2015

Je li zdravija čaše tople ili hladne vode i zašto?


Voda je izvor života. Koliko smo to puta čuli dosad? Vjerovatno zato što je to uistinu tačno, zaista, bez vode nema života i upravo je to razlog zašto naučnici danas drže da će u budućnosti voda biti jedan od strateških ciljeva zbog kojih će se voditi ratovi, baš kao što je to slučaj sa naftom posljednjih dvadesetak godina.


Hladna je voda agresivna


Organizam čovjeka bez vode jednostavno ne može funkcionisati, jedna čaša vode, prema svim istraživanjima, minimalna je količina vode koju bi čovjek dnevno trebao popiti, naravno, ako konzumira i još nešto od tekućine. Koja je voda bolja, ili ukusnija, za piće, koja je zdravija? Pitanje je to na koje su, čini se, naučnici pronašli odgovor. Hladnija će vas voda svakako više osvježiti, ona je i ukusnija za piti, posebno ljeti, međutim, topla voda je znatno korisnija, pa i zdravija. Hladna voda je preagresivna za organizam u poređenju sa toplom vodom, navodi medicaldaily.com.

Neki ljekari smatraju da bi zapravo svaki dan trebalo započeti čašom tople, mlake, vode, po mogućnosti, ukoliko nemate osjetljiv želudac, možete u čašu s vodom dodati nekoliko kapi limunovog soka te kašičicu domaćeg meda. Naime, čaša tople vode utiče blagotvorno na organizam te potiče rad crijeva, ukoliko dodate nekoliko kapi limunovog soka topla voda će vas razbuditi bolje čak i od kofeina.

Pomaže pri izbacivanju toksina iz organizma


Nije to, naravno, jedini pozitivni učinak tople vode na tijelo čovjeka, topla voda posebno se preporučuje osobama koje imaju ozbiljnijih dermatoloških problema te ljudima koji imaju izrazito suvu kožu. Topla voda u rano jutro zapravo može spriječiti osjećaj nadutosti kao i plinove, ali ujedno i poboljšava cirkulaciju.

Naime, ukoliko imate zdravstvenih problema naučnici sugerišu da popijete čašu tople vode ujutro jer ona pomaže pri izbacivanju toksina iz organizma.

Brojne su blagodati tople vode za koje vjerovatno mnogi nisu ni čuli, budući da toplu vodu uglavnom izbjegavamo piti, osim ako baš ne moramo. Topla voda je jako korisna te pomaže kod vrlo neugodnih urinarnih infekcija, iako je za takvu vrstu problema puno bolji uvin čaj. No, kod urinarnih infekcija uopšteno ljekari preporučuju unos što više tekućine.

Ako se borite sa viškom kilograma topla voda može pomoći


Ne treba vodu potcijeniti, ni ono što nam je dala priroda, nikada, pa čak ni onda kada to mnogima izgleda bizarno. Naime, ukoliko imate problema sa viškom kilograma, a sa takvim problemima se danas sve veći i sve mlađi broj ljudi bori, topla voda se preporučuje poslije svakog obroka budući da ćete na takav način zapravo ubrzati sagorijevanje kalorija. I kod menstrualnih bolova pomoć vam može pružiti konzumacije tople vode i to posebno ukoliko u čašu vode dodate kašičicu meda.

Topla voda, ne hladna kako smo navikli, se preporuča poslije svakog većeg fizičkog napora. Naposljetku, ukoliko imate zdravstvenih problema kao što su prehlade, odnosno, ako imate problema kašljem, grloboljom, ljekari preporučuju tople napitke, pritom se topla voda čini kao dobar izbor. Pogotovo kod jače grlobolje ili kod angine, tada biste trebali ispirati grlo toplom vodom, s šoljicom sode, i do nekoliko puta dnevno, što bi moralo biti dovoljno da vam ublaži tegobe.

Čak i ovaj dio o vodi, u ovom slučaju toploj vodi, najbolje pokazuje da zapravo puno toga što mu treba čovjek može pronaći u prirodi, pritom ne mora daleko tražiti. Zašto još uvijek prirodu ne poštujemo koliko to ona zaslužuje?

(radioljubuski.ba)

No comments:

Post a Comment